НАЙ-ДОБРОТО РЪКОВОДСТВО ЗА ОСЪЗНАТО СЪНУВАНЕ – Марк ВанДеКеере – Част 1

© 2019 Превод АТИ

СЪДЪРЖАНИЕ

I.    ВЪВЕДЕНИЕ

II.   ПОТЕНЦИАЛ И ВЪЗМОЖНОСТИ НА ОСЪЗНАТОТО СЪНУВАНЕ

Какво можем да правим по време на осъзнатото сънуване

III.  „РЕАЛНОСТ”, СИСТЕМИ ОТ ВЯРВАНИЯ/УБЕЖДЕНИЯ И СЪНИЩА

IV.  РЕЗЮМЕ НА СЪНИЩАТА

V.   ПОДХОДИ КЪМ СЪНИЩАТА

VI.   КРАТКО РЕЗЮМЕ НА ОСЪЗНАТИТЕ СЪНИЩА

VII.   ПОДГОТОВКА И ИЗГРАЖДАНЕ НА ОСНОВНИ УМЕНИЯ

ШЕСТТЕ ОСНОВНИ СТЪПКИ

Стъпка 1 – Подготовка на ума

Стъпка 2 – Увеличаване на запомнените сънища

Стъпка 3 – Водене на Дневник за сънищата

Стъпка 4 – Запознай се със своите сънища

Стъпка 5 – Повишено осъзнаване на будното състояние 

Стъпка 6 – Свързване на осъзнаването със сънищата 

МЕТОДИ за предизвикване на осъзнати сънища

Най-ефективните методи за проверка на реалността

Мнемонична индукция на осъзнатите сънища    

Метод на събуждане обратно в леглото      

VIII.  НАЧАЛНИ СЪВЕТИ, ТАКТИКИ И ИНСТРУМЕНТИ   

Допълнения, свързани със сънуването       

Инструменти на сънуването

МОЗЪЧНИ ВЪЛНИ; ОБХВАТ; СЪОТВЕТНИ СЪСТОЯНИЯ НА УМА

IX.  МЕТОДИ И ТЕХНИКИ ЗА НАПРЕДНАЛИ 

Поддържане на състоянието на осъзнат сън

Контролиране на осъзнатите сънища       

Силата на намерението

Силата на очакването

Удоволствието от летенето        

Съотношение скорост/височина

Принципът „гравитация/плътност”

Типични методи на летене

Възстановяване на зрението по време на осъзнатия сън

В света на тъмнината

Изправени пред страха и опасностите на съня

Двете стъпки на овладяване на страха

Стабилизиране на околната среда

Приятели и гидове/учители в съня

Взаимодействие с Висшия Аз

Силата на това да се „предадеш”

Не-вербална комуникация

Парализа в съня

Привидно събуждане

X.  ОТВЪД ТЕХНИКИТЕ ЗА НАПРЕДНАЛИ

Засилване на осъзнатостта

Предизвикване на осъзнат сън в будно състояние

Осъзнат сън или Преживяване извън тялото?

Превръщане на осъзнатите сънища в преживявания извън тялото

XI.   ПРИЛОЖЕНИЯ В ЕЖЕДНЕВИЕТО

Осъзнато ходене

Синхронности

Отстраняване на вредните навици

Самонаблюдение

Смъртта като наш съюзник

XII.   ГРУПИ ЗА ПОДКРЕПА и ДРУГИ РЕСУРСИ

XIII.   ПРЕПОРЪЧИТЕЛНА ЛИТЕРАТУРА

*                         *                     *

I.  ВЪВЕДЕНИЕ

Случвало ли ви се е да летите насън, при което се реете във въздуха над гледки, които спират дъха ви, докато вятърът гали топло лицето ви? Сънували ли сте някога, че плувате заедно с приятели на красив тропически остров? Спомнете си свой любим сън. Удоволствието от преживяването ви по-малко ли бе, защото това бе сън? Макар че това бе сън, самото преживяване бе изумително приятно.

Сега си представете, че докато сте сънували, сте знаели, че това е сън. Представете си удоволствието от това напълно да осъзнавате, че сънувате и да можете да правите всичко, което ви се прииска. Способността да запазвате напълно съзнанието си по време на сън обикновено се наричано осъзнато сънуване и този наръчник ще ви осигури всички инструменти, които ще са ви нужни, за да развиете тази естествена способност. Преди да навлезем в подробности обаче, би било чудесна идея да обмислим всички предимства и възможности, които може да предложи осъзнатият сън.

Ако бихте могли по желание да преживеете каквото и да е в този свой живот, какво бихте избрали? Бихте ли желали да разширите хоризонта на своите възприятия? Бихте ли желали да усилите и овладеете творческите си способности? Интересува ли ви възможността да развиете способностите си за разрешаване на проблеми? Какво ще кажете за това да предизвиквате конкретни сънища и съзнателно да маневрирате в тях? Какво ще кажете за това да посетите свои приятели, които живеят в друга страна, и даже да се свържете с роднини и любими хора, които са буквално „в отвъдното”, без да напускате спалнята си? Какво ще кажете за възможността да се научите да осъществявате всички свои фантазии? Бихте ли желали безпроблемно да можете да задоволявате всяко свое желание? Дали върхът на този айсберг от възприятия ви изглежда примамлив? Всичко това и още много е напълно възможно, след като развиете своите способности за осъзнато сънуване.

Когато овладеете своето поведение в един осъзнат сън, вие можете буквално да осъществите своите най-смели мечти. Това да можете да сънувате осъзнато е възможно най-вълнуващата и удовлетворяваща способност, която ние, хората, притежаваме. Това да спиш и в същото време да си в пълно съзнание може да изглежда парадоксално, но е напълно възможно. Всъщност, това е умение, което може да овладее всеки. В това ръководство ще разгледаме всички особености и методи, необходими за култивирането на тази присъща способност за осъзнато сънуване. След като се научите как да бъдете „будни” по време на сън, вие ще срещнете редица трудности – от необходимостта да поддържате по-дълго това си състояние, до необходимостта да упражнявате определена степен на контрол върху това, което се случва по време на вашия сън. След като разгледаме основните неща, ще обсъдим някои понятия и методи за напреднали, които ще ви позволят умело да маневрирате в своите осъзнати сънища.

Това ръководство е едно пътешествие в себе-откриване и себе-овластяване. Пътят започва при вас и вътре във вас. По време на това пътешествие ще се научите не само да осъзнавате своите сънища, но и по-добре да разбирате себе си. Вашите пътувания по време на сън ще се влияят от всички фактори, които засягат вашето ежедневие, така че развивайки тези нови свои умения, вие ще култивирате и останалата част на своя живот.

Така както е нещо забележително, осъзнатото сънуване е удивително пренебрегвано и неразвито при болшинството хора, но времената както винаги се променят. Практикуването на осъзнато сънуване постепенно печели привърженици. След като веднъж се научите да го прилагате, вие ще култивирате едно толкова заразително възхищение, че ще имате желание да го споделите с всеки, който е готов да ви изслуша. Не съм срещал някого, който е имал осъзнати сънища и който да не е изразил категорично желание да има повече. При наличието на такива прекрасни преживявания всяка нощ, когато в противен случай бихме просто безпаметно преспивали, това гарантирано ще окаже дълбоко положително влияние върху вашия живот. Предвиждам, че със скоростта, с която се разпространява, това ще стане част от култура след около две десетилетия. Толкова е феноменално.

Наблюдавал съм разпространението на сайтове, свързани с осъзнатото сънуване в Интернет. Това е добър индикатор за тяхната нарастваща популярност. По-късно ще разискваме огромните ресурси, които можете да откриете в Интернет. Вече има една цяла виртуална общност от осъзнато сънуващи, които работят заедно и взаимно си помагат, за да научат повече за тази бързо развиваща се област.

Осъзнатото сънуване е една способност, която ни позволява да преодолеем оковите на реалността. Ние можем да летим без усилия в небесата като птица, или можем да преживеем всяка друга своя фантазия в един напълно интерактивен свят, където притежаваме засилени усещания за допир, зрение, мирис, слух и вкус. Това ни позволява да контактуваме по-пълноценно със себе си. Ако имате някакви проблеми, с които желаете да се справите, това е най-подходящото място, където може да намерите нужните ви отговори. В състояние на осъзнато сънуване вие имате директна връзка със своето подсъзнание, което е безкрайно по-умно от ограничения ви, съзнателен ум. Вместо непрекъснато да търсите някакъв външен източник, който да ви помогне да разрешите своите проблеми, вие можете да използвате осъзнатото сънуване, за да откриете търсените решения вътре в себе си. Вие ще може да разчитате повече на себе си, когато става въпрос за неща, които касаят вашия живот, вашето щастие и цялостното ви състояние. Предимствата на осъзнатото сънуване могат да ни позволят да оптимизираме ограниченото време, с което разполагаме на тази планета, и ни показват какво е наистина важно в този живот.

„Аз чувам и забравям. Аз виждам и помня. Аз правя и разбирам.”– Конфуций.

Всичко, което правим, е натрупване на опит. Всяка мисъл и всяко изпитано чувство са част от нашата банка с емпирична памет. Ние се учим чрез преживявания. Ние изпитваме любов и радост като ги преживяваме. Независимо дали преживяваме един сън, или някаква друга „реалност”, това са все преживявания. Светът на нашето будно състояние е изпълнен със скъпоценни златни късчета опит, но съкровищата, които можем да открием в своите сънища, приличат повече на величествени планини от платина. Ако има начин да отидем отвъд реалността, да опознаем себе си в дълбочина, да извлечем повече от живота си като разширим своите преживявания, не би ли било в наш интерес да направим всичко необходимо, за да научим как да постигнем всичко това?

Ще се опитам да направя този наръчник възможно най-освободен от излишна догма, но субективността е често трудно преодолима. Не бих искал да настройвам отрицателно никого чрез изводите, до които съм достигнал за това как и защо се осъществяват тези неща. За момента аз се концентрирам върху основите на усвояването на осъзнатите сънища и след като сме установили основното „ноу-хау”, ще се придвижим в зоната за по-напреднали, където ще говорим за извличане на максимума от нашите осъзнати сънища. В процеса на нашето пътешествие ще има множество спирки, които може да изискват непредубеден ум, така че имайте предвид, че обучаващият се ум трябва да бъде отворен. Ако освободите своя ум, ще бъдете учудени какво може да ви донесе.

В допълнение на споменаването на известни мислители, аз ще  се опитам да огранича своите убеждения до това, което наричам свои доказани знания. Разликата между нечии „знания” и убеждения/вярвания често бива разбирана погрешно. Убежденията/вярванията ви може да включват неща, които никога не сте преживели, но за да се превърнат във ваши знания, те трябва да бъдат преживяни. Моите знания са неща, които съм придобил в резултат на личния си опит. Вашите знания може да бъдат различни от моите, защото всеки води свой живот и има свои преживявания, които определят какво той „вярва” и какво „знае”. За да бъдат нещата още по-усложнени, вашите знания непрекъснато се увеличават и стават все по-малко ограничаващи, ако сте достатъчно мъдри, за да им позволите да се разширяват. Целта е придвижване на все по-високи нива на познание. Тези необходими по-високи нива, тези разширяващи се „истини”, стават все по-малко ограничаващи като непрекъснато надскачат себе си.

Едно от нещата, които зная, гласи, че колкото повече узнаваме, толкова повече възможностите ни за придобиване на ново знание се разширяват. И парадоксът е в това, че колкото повече узнаваме, толкова повече узнаваме какво не знаем. Изразът „Пази се от човек прочел една книга” предупреждава за капана на ограниченото развитие. Ако някой ви каже, че знае „единственият начин” и ако отказва да слуша за други възможности, това е сигурен показател, че въпросното лице може да вярва силно, че знае, но това не означава, че неговият „начин” е най-добър. Всъщност аз бих бил подозрителен към всеки, който е твърдо убеден в своята правота.

Ще се старая да излагам безпристрастно своите вярвания/убеждения и лични възгледи, но тъй като те неизбежно ще се проявяват, моля да имате предвид, че всеки има свои гледни точки. Моите убеждения са най-ефективният начин, който познавам, за интерпретиране на моите преживявания. В случаите, когато започна да „се отклонявам”, тогава обикновено се е наложило да осветя някои от догматичните моменти, които нашите вярвания са наложили на съзнанието ни и на нашите способности за възприемане. Вашият живот е това, което създавате сами, и аз нямам намерение да ви налагам своите възгледи, но може да очаквате, че убежденията ви може да бъдат поставени под въпрос, ако ограничават вашата перспектива и спъват развитието ви.

По думите на Кахлил Гибран*): „Ако човек е мъдър, той не ви кани да влезете в къщата на своята мъдрост, а по-скоро ви води до прага  на собствения ви ум”. Тези мъдри и красноречиви думи сочат факта, че всяко научаване трябва да възникне в собствения ви ум. Аз ще се опитам да ви доведа до прага, но вие сте тези, които трябва да го прекрачите. Вие сте върховният източник и окончателният творец на своите сънища. Вие сте определящият фактор на своите сънни и будни „реалности”. В крайна сметка всичко се свежда до вашите преживявания, вашите тълкувания и вашите убеждения/вярвания. Когато осъзнавате все по-пълно своите убеждения, може да осъзнаете, че те не само ограничават света на вашите сънища, но и влияят отрицателно на будната ви „реалност”. Ние ще разгледаме това в по-големи подробности, когато говорим за системите от вярвания/убеждения в следващия раздел.

*) Khalil Gibran (1883-1931) – ливанско-американски писател, поет и живописец. – Бел. прев.

По пътя на вашето пътешествие ще се опитам да ви позволя да бъдете свой собствен съдник и да накарам преживяванията ви да говорят сами за себе си. Може да ме считате за свой съновен гид, който ще ви осигури всички инструменти и необходима подкрепа, нужни ви да се научите как да осъзнавате своите сънища, но прилагането и тълкуването на тези преживявания ще зависят изцяло от вас. Като ваш съновен гид аз ще ви придружавам на всяка стъпка като отговарям на въпроси, които могат да възникват, и като ви предлагам всякакви необходими съвети. По пътя ще покрием всички основни моменти, които могат да ускорят вашия успех, но както вече споменах, действителният успех в крайна сметка ще зависи от вас. Всичко, което е наистина нужно, е силно желание за учене и целенасочена отдаденост за реализиране на личните ви намерения. След като веднъж приемете ангажимента да следвате указанията на този наръчник, успехът ви е гарантиран, стига никога да не преставате да опитвате.

Според статистиките, ако следвате указанията и препоръките, най-вероятно е да постигнете осъзнато сънуване след около месец. Като при усвояването на всяко друго умение ще има хора, които набират инерция по-бързо, и други, за които това отнема малко по-дълго време, но не трябва да се обезкуражавате или разочаровате относно времето, за което напредвате. Разполагате с останалата част от живота си, за да се усъвършенствате. Имайте търпение и решителност. Това не е умение, което ще усвоите за ден-два. Необходима е дисциплина при следването на отделните стъпки и може да се наложи да промените малко своя стил на живот, за да максимизирате своите резултати, но аз мога да ви гарантирам, че времето прекарано в развитие на вашите способности за осъзнато сънуване, ще се окажат най-добрата инвестиция във вашия живот.

Приемам осъзнатото сънуване за естествена способност, защото всеки може да го постигне. Това не е някаква специална дарба, притежавана само от малцина изключителни индивиди. Това е един естествен потенциал, притежаван от всеки един от нас, който само трябва да бъде развит, като всяко друго умение. Това даже не е по-мъчно от усвояването на даден инструмент или научаването на чужд език, защото всички се раждаме с вродената способност да сънуваме. Всички сме предразположени към сънуване. Това е естествена част от биологичното ни устройство, но като всяко друго умение, изисква дисциплина и практикуване. То може да наложи пренареждане и разкрепостяване не само на вашия начин на живот, но още по важно – на някои от мисловните ви навици, които ще се явят ограничаващи останки от един минал период, когато са били полезни, но вече може да задържат вашето развитие.

Марк Твен има едно твърде подходящо за случая изказване: „Не бих искал да слушам да ми разказва за Луната някой, който не е бил там”. Като ваш гид, аз ви уверявам, че имам много богат опит в осъзнатото сънуване. Имал съм буквално стотици и стотици осъзнати сънища и имам твърде солидни познания за света на сънищата, които непрекъснато обогатявам. Този наръчник съдържа най-ефективните и най-успешните методи, които съм открил.

Откъде зная това? Защото съм изпитал всички тях и зная как работят. Чел съм доста книги на тази тема и съм експериментирал с методите, описани в тях. Някои методи са ми помогнали малко, докато други са ми били изключително полезни. Чрез изпробването на тези техники и разработването на някои собствени методи, както и след получаване на обратна информация от множество други практикуващи, аз съм компилирал всички трикове на занаята и съм ги събрал в този наръчник. Всички техники, идеи и хрумвания, които ще ви разкажа, би трябвало да ви спестят месеци, ако ли не и години, ако се опитвате да прочетете всички книги и да се обучавате по метода на опита и грешките.

Методите, с които ще ви запозная, са сигурни и изпитани – най-добрите, които съм срещал в своите изследвания, и са лично потвърдени многократно от моя опит. Подчертавам това, защото ако чистосърдечно повярвате, че тези подходи наистина работят, вие ще имате много повече увереност в тях и тази увереност ще ускори вашия прогрес. По същия начин ще бъде полезно, ако разберете, че всичко, което ви казвам, е информация от първа ръка, а не набор от предположения и преразказани идеи. Важно е да разгледаме факта, че вашите предварителни убеждения ще играят огромна роля за вашия напредък. Ще разгледаме този момент подробно, когато ще дискутираме ролята на нашите системи от убеждения/вярвания в това, което си позволяваме да преживеем.

Когато за първи път започнах да развивам своята способност за осъзнато сънуване, искаше ми се да имам на разположение някого, който има отговорите на възникващите в мен въпроси, защото всичко, с което разполагах, бяха книги и моите собствени натрупващи се преживявания. Когато четях все повече и повече и научавах все повече и повече, и непрекъснато изпробвах и усъвършенствах методите, бях удивен от това колко бързо получавах някои резултати. Това, което се надявам да постигна с тази книга, е, не само да ви обясня как всичко това може да бъде направено, но и също така да ви дам един лесен, изложен стъпка по стъпка процес, който ще ускори значително вашия прогрес. Ако знаех в самото начало това, което зная днес, и ако трябваше да започна отначало, аз щях да постигна много по-бързи успехи. В знак на признателност към всички автори, които ми помогнаха да бъда този, който съм днес, аз съм компилирал този наръчник като принос към развиващата се област от знания относно осъзнатото сънуване.

Преди да нагазим в дълбокото, може би е разумно да създадем определена нагласа. Най-добрият начин да извлечете максимума от този наръчник е да следвате свое собствено темпо. Вместо на нагълтате набързо материала на големи хапки, може да постигнете по-добри резултати като отхапвате малки залъци, след което да ги сдъвквате умствено и смилате напълно, преди да направите следващата стъпка. Колкото по-подробно и цялостно усвоявате този материал в съзнанието си, толкова по-добри ще бъдат вашите резултати. Цялото съдържание на този наръчник би трябвало да бъде усвоявано по този начин. Работете внимателно и задълбочено и не прибързвайте!

Ентусиазмът и радостната възбуда ще подпомогнат вашето пътешествие, но понякога силното желание за бързи резултати няма да доведе до това, което желаете. Забързаният читател само ще се впусне по повърхността на материала, без да позволи на информацията да „попие”, преди да се придвижи на следващото ниво. В това състезание няма други участници освен вас! Всъщност това даже не е състезание, но даже и да бе такова, то би било един маратон за издръжливост, а не скоростна отсечка, така че премервайте темпото си, за да преминете всяка стъпка с нужното внимание. Ако забележите, че изпитвате тази нужда от увеличение на скоростта си, просто си припомнете, че задълбоченото разбиране и усвояване са основната цел и че буквално разполагате с останалата част от живота си, в която ви очакват непрекъснати успехи.

Крайната цел е да усвоите задълбочено и пълно всичката тази информация, така че тя да стане част от вас. Махатма Ганди прекрасно обобщава този вид вътрешен прогрес, когато казва: „Ние трябва да станем промяната, която желаем да видим”. За да се превърнете в тази промяна, ще трябва да направите повече от това просто да се плъзнете по повърхността.

Ние трябва да държим очите си широко отворени върху това, което е около нас, и да осъзнаем напълно всичко, което ни се случва, а не да фиксираме погледа си върху хоризонта и да изпуснем всички съществени подробности по пътя. Най-важната част от нашето пътешествие е на тази страница, точно тук, точно сега и утре това ще се отнася за утрешната страница. Колкото по-удобно ще започнете да се чувствате, фокусирайки своето съзнание в настоящия момент, толкова повече ще научите и за вас ще е по-лесно да превърнете тези понятия в действителни преживявания. Както Джеймс Търбър*) красноречиво отбелязва: „Нека не поглеждаме назад с гняв или напред със страх, а да се огледаме наоколо с пълно съзнание”. Не е учудващо, че това да осъзнаваме и особено да осъзнаваме, че осъзнаваме в настоящия момент, е едно необходимо умение, на което ще трябва да разчитаме, за да превърнем своите сънища от нормални в осъзнати.

*) James Thurber (1894-1961) – американски хуморист. – Бел.прев.

И така, на тази страница, точно сега, е идеалният момент да започнете да практикувате тази техника на „фиксиране на съзнанието” в настоящия момент. Както при много от другите свързани със съня техники, които ще дискутираме, ефектът от използването на тази техника не само ще позволи развитието на способностите ви по време на сън, но и решително ще подобри възприятията и способностите ви в ежедневието. Когато боравим със сънищата, ние боравим с нашето съзнание и тъй като съзнанието ни присъства винаги когато присъстваме и ние, процесът на развитие и усъвършенстване на съзнанието ни по време на сън ще доведе до подобрено съзнание и поведение във всеки момент от останалата част на нашия живот. С разширяването на своето съзнание, вие ще може да забележите, че нормално прекарвате повече време в неосъзнато съзнание, отколкото някога сте си представяли. С времето и в процеса на практикуване, вашите техники на осъзнато сънуване ще започнат да влияят върху ежедневното ви съзнание и ще направят живота ви много по-продуктивен и пълноценен.

II.  ПОТЕНЦИАЛ И ВЪЗМОЖНОСТИ НА ОСЪЗНАТОТО СЪНУВАНЕ

Когато дискутираме възможностите на осъзнатото сънуване, трудно е да бъдат резюмирани всички ползи и приложения, освен да кажем, че „възможностите са неограничени”, а в някои случаи даже и това може да звучи скромно. Всичко, което може да правите в будно състояние, е възможно и по време на осъзнатото сънуване. Може да посетите тропически рай, да карате ски или да се носите на крило в небето, да решавате проблеми, да провеждате интересни изследвания, в т.ч. и на вътрешния си мир, и какво ли още не. Има също така много неща, които може да правите и които са невъзможни в света на будните. Удивителното удоволствие на летенето ви очаква. Еднодневна ваканция на Хаваите, в Непал или даже на Луната са винаги нещо интересно. Даже може да посетите това важно заседание един ден по-рано. Вие може да разрешите един проблем при наличието на достъп до своето подсъзнание. Изследването на „други територии” е един вълнуващ начин за прекарване на нощта. Даже може да срещнете персонажи, които да ви предложат ценни съвети. Възможностите са буквално ограничени само от вашето въображение.

„Проблемите на този свят не могат да бъдат разрешени от скептици и циници, чиито хоризонти са ограничени от очевидните реалности. Ние имаме нужда от хора, които могат да мечтаят за неща, които никога не сме сънували”. Тези думи на Джон Ф. Кенеди подчертават нуждата да разгърнем своите сънища и да се възползваме от предлаганите от тях възможности. Аз вярвам, че само ако всеки би отделил нужното време, за да се научи как да обогатява своя живот по време на сън, светът, в който живеем, би бил невероятно по-добър. Защо? Защото причината на повечето гняв и нещастие е фактът, че хората имат желания, които не могат да реализират. Неизпълнените желания остават празнина в личността и водят до различни отрицателни емоции, като гняв, съжаление и даже депресия. Когато тези желания се натрупват и продължават да бъдат нереализирани, тази празнина става все по–взривоопасна, докато достигне своята критична маса.

След достигането на това ниво, тя започва да клокочи като врящо гърне. Агресия и враждебност, депресия и други душевни нарушения, и даже нещо толкова просто като лошо настроение са резултат от това неосъществено натрупване. След като веднъж критичната маса достигне до тези опасни нива, много вероятно е хората да позволят на тези напрежения да ги завладеят и да изкарат на повърхността най-лошото, на което са способни. Когато човек е достигнал тези критични нива, той прекарва деня си нещастен и несъзнателно се опитва да направи и околните също нещастни. Той предава своето разочарование наоколо, докато то кулминира в едно общество, където трябва да измисляме имена на явления като „бяс на пътя”. Тези негативни последици продължават своето ехо и се затварят в един порочен кръг, който се разпространява в една вълна от преливащо недоволство. А какво би станало, ако хората осъзнаваха по-добре своята истинска природа и своите истински мотиви? Ами ако имаха един „предпазен клапан”, който би освободил цялото това негативно напрежение, преди то да достигне своите критични нива?

Ако шофирахте по нашите пътища на път за работа в едно общество от хора, практикуващи осъзнато сънуване, гарантирам ви, че щяхте да срещнете много повече търпение, много повече усмивки и изобилие от учтиви жестове от страна на шофьорите, които ще показват, че нямат нищо против да им отстъпите предимството си, за разлика от съществуващата ситуация, която се отличава с нетърпимост, мръсни погледи и агресивни жестове, обикновено с използването на среден пръст. Как бих могъл да твърдя такова нещо? Някога аз бях един от тези напрегнати и неспокойни хора, който прекарваше повечето време зад кормилото в обругаване на този или онзи. Вече съм се научил да функционирам на различно ниво на осъзнатост и не позволявам на мислите ми да бъдат нарушавани от такива незначителни дразнители.

Вие може да използвате осъзнатите сънища, за да откриете и преодолеете своите страхове. Вие може да откриете как точно функционира вашата „машина”. Вие може да откриете своите най-съкровени желания и напълно да задоволите всяко свое желание. Вие може да използвате своите осъзнати сънища, за да излекувате себе си физически, умствено и духовно. Вие може да изпитате моменти на екстаз и дълбокото чувство за единение с вселената. Изборът зависи напълно от вас. Обзалагам се, че имате някои желания, които никога не сте мислили, че могат да се превърнат в реалност, но с нужните усилия вие може да осъществите и най-невероятните си фантазии.

Светът на осъзнатото сънуване е един свят с почти неограничен потенциал. Той е подчинен на вашите желания. Всъщност, той се подчинява на вашите намерения и на вашите мисли, в комбинация с вашите убеждения и вярвания. Например, ако търсите гид за своите сънища и сте християнин, вашият гид може да се появи във формата на ангел или на светия. Ако сте будист, може да откриете самия Буда, докато един нерелигиозен човек може да открие възрастен мъдрец. Помощта от страна на един съновен гид може да бъде много ценна за бъдещия практикуващ, но всеки подход ще бъде също така основан на неговата система от вярвания/убеждения. Когато се отнасяте към себе си на такова интимно ниво, това ви позволява да правите невероятни „пробиви”, но нека не избързваме. Целта на този раздел е само да спомене за неограничените възможности, които ви очакват в света на осъзнатото сънуване.

Невъзможно ми е да изразя с думи всичко, което може да бъде направено, всичко, което може да бъде почувствано и преживяно във вашите осъзнати сънища.  Затова се надявам, че ако „вкусите” малко от това, което ви очаква, това ще засили вашия апетит за учене. За тези от вас, които нямат възможно най-богатото въображение, сега е времето да започнете да го развивате. Вашите осъзнати сънища предоставят идеалните условия за взаимодействие с въображението ви. Ще откриете, че когато развивате своите умения за сънуване, вие успоредно с това развивате и своето цялостно въображение, както и уменията си за концентрация, фокусиране и преследване на целенасочено намерение.

Ето един списък от неща, които може да преживеете по време на една от вашите осъзнати екскурзии…

–       практикуване на летене;

–       среща с приятел, любим или известна личност;

–       посещение при любим човек, преминал „в отвъдното”;

–       изкачване на планина;

–       скачане с парашут;

–       изследване на Луната, или на Марс;

–       изследване на морските дълбини;

–       преминаване през материални предмети;

–       устройване на среща с гид или учител;

–       посещение на миналото или на бъдещето;

–       съчиняване на стихотворение, композиране на песен или нарисуване на картина;

–       директна комуникация с подсъзнанието ви;

–       посещение на лечител…

След като започнете да осъзнавате своите сънища, вие ще започнете и да усвоявате умения за тяхното продължаване. Вие ще се окажете изцяло потопени в един напълно интерактивен сън, който е толкова „реален”, колкото и всяко ваше будно преживяване. Ако искате да използвате осъзнатото сънуване за духовно развитие, за творчески екскурзии или за чисто забавление, това зависи напълно от вас. Ние ще фокусираме върху снабдяването ви с крила и върху подготовката ви за полет. Какво ще изберете да направите по вашия път е напълно ваше решение.

Сега, след като изброихме някои от нещата, които осъзнатото сънуване може да ви предложи, трябва да хвърлим поглед към някои от основите на процеса. Има много фактори, които играят важна роля в създаването на вашите сънища и които им влияят. Преди да се впуснем в основите на осъзнатото сънуване, би било чудесна идея да разгледаме тези фактори, за да изградим солидна основа за бъдещия ви успех. В този смисъл, нека завършим този раздел с мисъл на Херни Торо: „Ако човек напредва уверено в посока на мечтите си и се стреми да живее живота, който си е представял, той ще срещне успех, който не би могъл да очаква при нормални условия”.