8. Приемане (Acceptance)

© 2019 Превод АТИ

Здравейте, мои приятели.

Сега продължаваме с дискусията за шестте свещени стъпки. Моля, бъдете сигурни, че сте вече запознати с предшестващите презентации от тази серия, наречена Говори Амаду, тъй като настоящата презентация надгражда този материал.

Приемане

Първата от шестте свещени стъпки се нарича „приемане”. Докато приемането е първата от тези стъпки обаче, тя е много повече от просто една стъпка. Приемането е едновременно портал и път.

Виждате ли, приемането е това, което ви отвежда от двойственото съзнание от тази страна на единното съзнание, от другата страна. То е преходът между съзнанието на жертва от тази страна и съзнанието на творец от другата страна. Ето защо аз казвам, че то е един портал. Защото ще трябва да се научите да ЖИВЕЕТЕ с идеята за приемането, вместо по-скоро да го избирате от време на време. То е много повече от един вход. То е също така един път. За да можете да се издигнете над съзнанието на жертва, да се издигнете над драмите и да придобиете единно съзнание, от изключителна важност е напълно да откриете приемането в себе си и да го превърнете като важна част от своя начин на живот.

Приемането е невероятно мощно нещо.

Ако не сте прекарали цели животи в усвояване на приемането, ще ви отнеме доста практика и усилия, за да го усвоите сега. Понякога със сигурност усилията ви ще водят до неуспех. Приемете това. Приемете, че все още не сте успели. Приемете, че сте предприели едно пътешествие. Приемете също, че е почти сигурно да успеете, ако не се отклонявате от пътя. Последното, разбира се, не трябва да допускате. Защото в действителност няма къде другаде да отидете, освен у Дома, при Единството. И приемането, както казах, е порталът и пътят, които ще ви отведат у Дома.

Най-добрият начин да научим нещо, е чрез своите преживявания. Ето защо аз ще ви науча какво представлява приемането, като използвам собствения ви опит. Моля да следвате описаната по-долу процедура.

Като начало, ще ви помоля да изберете една основна драма във вашия живот.

Довършете изречението:

„Аз ще бъда щастлив (–а) само когато …”

Сега помислете за нещо важно в своя живот, което вярвате, че трябва да се промени, преди да можете да намерите удовлетворение.

Преустановете четенето и отделете момент, за да откриете такъв проблем. Когато сте го идентифицирали и сте завършили изречението, може да продължите.

<пауза>

Добре. И така, вие идентифицирахте една драма в своя живот.

Сега ще повървим известно време заедно. Нека сега ви кажа, че обстоятелствата на вашата драма са ТОЧНО това, което ще ви се  случи, когато поддържате настоящите свои убеждения относно себе си.

Ако една частица съзнание навлезе в живота и има преживяванията, които имате вие, и достигне до убежденията, които имате… тогава тя ще преживее ТОЧНО същата драма.

Не е възможно да се случи нещо друго.

Това е, защото вашите най-дълбоки убеждения определят всички избори, които правите. Още от обстоятелствата на вашето раждане, от това кои ще бъдат родителите ви, как ще израстнете… всички тези формиращи преживявания… чак до нещата, които считате, че ви се отдават успешно, нещата, които мислите, че не можете да правите, хората, с които общувате… всичко, а аз имам предвид всичко, което сте избрали и продължавате да избирате, бива филтрирано през вашите вярвания и убеждения. И това, което вярвате и избирате, е, което изсмуква вашата жизнена енергия. Вие отивате там, където отива вашата енергия. Накратко, мои приятели, животът винаги ще отрази обратно към вас резултатите от собствените ви най-дълбоки убеждения. 

И когато сте прекарали определен брой животи в двойственост, абсолютно ви е гарантирано, че ще сте изградили много пластове убеждения, свързани с отделеността. Вие ще притежавате страх, болка, гняв и загуба, вградени като част от своята система от убеждения. Съответно, животът ще отразява тези емоции обратно към вас. Вие ще виждате множество пластове от драми в живота си, от глобални, до национални, обществени, семейни и лични. Всички те непрекъснато ще се проявяват в живота ви.

Вие може да се ангажирате с тези драми… може непрекъснато да желаете те да бъдат различни… може да се опитвате да ги промените…  но драмите ще продължат да се повтарят, докато не промените основните убеждения, които имате относно себе си, които всъщност привличат тези драми в живота ви.

Приятели мои, от решаващо значение е да разберете следното: Вашата драма не е нещо, което ви се случва случайно или от лош късмет. Вие я създавате, поканвате я в живота си и я привличате към себе си. И средствата на привличането са убежденията, които имате относно себе си. 

ТОВА е, което всъщност ще направим тук. Шестте свещени стъпки са всъщност средството, с което може да се освободите от своите вредни убеждения. Ние започваме, като идентифицираме убеждения, които съхранявате в дълбините на своя ум, които ви причиняват вреда, след което започваме да ги заменяме с други, които са безкрайно повече овластяващи и изпълнени с любов. В този процес вие откривате колко е дълбока истината, че ВИЕ сте творци на цялата своя реалност. Защото ще ВИДИТЕ от първа ръка и чрез собственото си преживяване, че когато промените своето убеждение, целият ви свят се променя. Докато през целия си живот сте се борили и не сте успявали да подобрите нещата, защото сте се борили с драмата… сега изведнъж ще откриете, че самата драма се променя заедно с вас. Животът около вас „се излекува”, когато вие излекувате себе си.

Така че това е, което правим. Ние обаче не можем да започнем да разрешаваме проблема, докато вие сте привързани към една погрешна представа за този проблем.  

Позволете ми да илюстрирам. Ако погледнете в огледалото и то ви покаже, че цялата ви коса е разрошена, вие няма да се опитате да промените огледалото, нали? Няма да изрисувате една красива прическа върху стъклото. Е, драмата е като отражението на вашето огледало. Тя просто ви показва с абсолютна яснота нещо, което протича в собствената ви психика, без да го осъзнавате. Така че няма повече смисъл да променяте драмата… външните обстоятелства… отколкото да се опитвате да оправяте косата в отражението на вашето огледало.

Това, което искате да направите, е, да ИЗПОЛЗВАТЕ отражението в огледалото, за да поправите собствената си коса. И след това, някак магически, ще забележите, че отражението в огледалото се е променило. По абсолютно същия начин вие искате да ИЗПОЛЗВАТЕ драмата, за да разберете какво става вътре във вас… след което да промените собствения си вътрешен пейзаж… и после, като с магическа пръчка, ще видите как драмата се променя. Или напълно ще изчезне.

Това е принципът. Сега разбирате, че няма смисъл да се тревожите относно отражението в огледалото. Това е ПРОСТО едно отражение. Няма смисъл да му се съпротивлявате и да настоявате то да бъде нещо различно от това, което е. Отражението в огледалото просто Е това, което е. В огледалото виждате това, което представлявате самите вие.

По аналогичен начин, вашата драма просто Е това, което е. И няма смисъл да се ядосвате, натъжавате или да я ненавиждате. И така, първата стъпка, освобождаващата стъпка, стъпката, която отваря вратата и ни позволява да продължим, за да направим нещо добро и да предизвикаме някаква реална промяна…

Е да приемем драмата. Приемете, че нещата са такива, каквито са, когато вие сте такива, каквито сте.

Сега ще направите една стъпка, която в началото ще ви се струва странна и вероятно неудобна. Ако продължим метафората с огледалото, това ще прилича все едно, че просто сме застанали неподвижно и ГЛЕДАМЕ в огледалото. Отделяме момент, за да наблюдавате. Ще кажете нещо, от рода на: „Моята коса в момента изглежда точно ТАКА”. Без оценка, без критика. Една проста констатация. Аз говоря за това да ПРИЕМЕТЕ отражението в огледалото.

Сега, моля ви, помислете си отново за вашата драма. Този път обаче вие ще промените изявлението. Този път ще добавите вашата драма:

„Аз избирам да приема, че (описание на вашата драма) е част от моя живот в момента, защото това е точно отражение на моите убеждения.”

Отново, отделете време, за да прекъснете четенето и да формулирате своето твърдение, така че коректно да отразява вашата ситуация. Моля, направете това. И моля, важно е, да кажете това изявление на глас. Направете това сега.

… … …

Как се почувствахте? Странно? Почувствахте ли, все едно, че лъжете себе си? Почувствахте ли, че изговаряте думите, но не ги усещате? Или се почувствахте странно освободени и овластени?

Приятели, както и да сте се почувствали, няма значение. Вие сте на едно пътешествие заедно с мен. И няма нужда да пристигнем в крайната дестинация с първата стъпка. Така че не обръщайте голямо внимание на това как сте се почувствали относно това изявление. Отбележете го. Приемете го. Защото всичко, от което се нуждаете да направите в този момент, с помощта на току-що направеното изявление, е, да приемате тази драма.

Виждате ли, степента, в която вие НЕ приемате тази драма, е степента, в която тя обитава извън вас. Всичко, което е извън вас, е извън вашия контрол. Вие не може да сътворите нещо, което е извън вашия контрол. Вие сте негова жертва. Ето какво обаче правим ние сега. Ние приемаме ситуацията. По този начин тя попада на правилното си място. Драмата и нейната причина се преместват вътре във вас. Когато я приемете, тя става ваша. Когато е ваша и вътре във вас, тогава вие може да знаете, че вие сте тези, които сте я създали. Тогава може да я създадете по различен начин.

Сега виждате ли как първата стъпка, най-решаващата стъпка, е приемането?

Има още пет стъпки и в тези пет стъпки ние се занимаваме с процеса, чрез който всъщност вчесваме косата в огледалото. Преди това обаче ВИЕ трябва напълно да приемете. Така че това е работата, която трябва да свършите от този момент до прочитането на следващата презентация в тази поредица. Моля ви, настоявам, да не бързате. Отделете няколко дни или повече. Отделете време, което действително да прекарате със своята драма. Кажете си на глас, че приемате тази драма. Обмислете я. Почувствайте я. Позволете на драмата да разкрие пред вас своите страни, така че да приемете всеки нейн аспект. Когато ЗНАЕТЕ, че я приемате такава, каквато е, тогава сте готови да продължите.

Ако продължите, преди да сте напълно готови, това просто няма да доведе до положителен резултат. Ако не я приемате напълно, тогава вие не може и да творите. Тогава вие просто ще реагирате, както винаги сте правили… като жертва, която само се опитва да избегне резултатите от собствените си избори. Тогава този процес няма да проработи и когато стигнете до края, ще кажете: „Просто нищо не се промени!” Ще решите, че процесът не работи. И това ще бъде резултат от това, че не сте отделили достатъчно време на тази решителна стъпка, за да усвоите нейния замисъл.

Така че това, приятели, е вашето домашно задание. Моля, напишете своето изявление, с което приемате своята драма. След това продължавайте да си го повтаряте и ще видите как драмата ще започне да ви изглежда различно, когато постепенно се придвижвате към нейното пълно приемане.

Забележете как усещате все едно, че драмата се придвижва от „вън” към вас, докато в един момен се озовава „вътре” във вас. Забележете как усещането ви за нея се променя. Забележете как макар драмата задължително да не се променя, вашето чувство към нея се променя, как се засилва усещането ви за вътрешен мир и спокойствие. 

Това е процесът на приемане.

Приемането настъпва, когато вие не се съпротивлявате на драмата. Вие не желаете тя да бъде нещо различно.

Приемането настъпва, когато вие не осъждате драмата, нито себе си, нито другите участници в нея. Никой не е на погрешен път, никой не е не както трябва да бъде. Това е просто една драма.

Приемането настъпва, когато вие се отказвате от своята идея, че животът трябва да бъде по-различен от това, което е. Животът Е такъв, докато вие сте такива, каквито сте. Животът просто Е.

Приемането настъпва, когато вие сте надрастнали прошката и сте достигнали до един момент на осъзнаване на факта, че няма нищо за опрощаване.

Вие сте избрали да направите една малка стъпка в посока на приемането, като сте избрали да приемете една от своите драми. Поздравявам ви. Това е първата стъпка и сега сте вече на пътя.

Сега, мои приятели, ако можех да заведа всички ви на едно духовно уединение на върха на една планина, бихме могли да поработим само с понятието за приемане, в продължение на доста години и пак нямаше да сме изчерпали тази тема. И вие бихте могли, както отбелязах, да прекарате много животи във въплъщение, усвоявайки идеята за приемането. Така че днес в тази презентация аз съм ви предал само в най-съкратен вид същността на приемането и какво означава да живееш в приемане.

Сега зависи от ВАС да заживеете с този принцип. Да вземете семето наречено приемане и да го отглеждате, за да може да порасне и разцъфти в душата ви. Вашата цел е да се научите да приемате не само тази драма, но всички свои драми. Не само всички свои драми, но самият принцип на драмата като явление. И не само на драмата… но на целия Живот. Мили мои приятели, вие ще постигнете това в един момент. Вие ще достигнете момента, в който съвършено, напълно и изцяло ще приемете целия Живот. И когато сторите това, ще бъдете великолепни. Вие ще бъдете едно чисто същество от ярка светлина, с безкрайни възможности и творческа сила. И това е, което лежи пред вас на пътя на приемането. 

Сега, преди да ви оставя, има някои неща, които категорично ви съветвам да направите, на този етап от вашето пътешествие:

Първото е да отделите известно време всеки ден за своето духовно израстване. Известно време прекарано в момента СЕГА. В медитация. Ако не знаете как, имате на разположение помощ. Може да се научите как да го правите. Във всички случаи обаче отделете известно време всеки ден, за да се концентирате и да се вслушате в своята душа.

На второ място, редовно да отделяте известно време, за да поемете в ръце контрола върху своя живот. Това е време, прекарано или сами, или в компанията на доверен и обичан приятел, или приятели, когато разговаряте и разсъждавате за това накъде сте се запътили в живота си. Какви са вашите цели и стремежи. Това е времето, в което вие научавате относно себе си и своите драми. Това е времето, в което вие си поставяте цели относно своето оздравяване и развитие. Когато поглеждате назад към изминалия път и преценявате какво се е случило, и извличате поука кои от вашите избори са се оказали успешни и кои не са. 

Би било най-полезно, ако можете да се присъедините към група от сродни души, които обсъждат тези въпроси. Открийте хора, които са на сходна дължина на вълната, с които може да споделяте и да се учите съвместно.  

И с това, скъпи приятели, засега аз ви напускам. В следващата презентация ще разгледам втората от шестте свещени стъпки – Намерението.

Аз ви обичам със сърцето на Единството.

Аз съм Адаму от Монадичната същност на цивилизацията на Плеядите.