Марк ВанДеКеере – Част 6

© 2019 Превод АТИ

ДРУГИ МЕТОДИ

Има много методи за предизвикване на осъзнати сънища. Някои са по-ефективни от други, но хубавото е това, че е възможно да започнете да включвате няколко различни метода в своята ежедневна практика. Това ще умножи вашите резултати и с течение на времето ще можете да определите кои подходи съответстват най-добре на вашия стил на живот. Следващият списък съдържа всички ефективни методи, които съм срещнал и с които лично съм експериментирал, за да се уверя, че заслужават да бъдат усвоени и практикувани. Като следвате Шестте основни стъпки и добавите тези методи към ежедневната си практика, ще преживеете много скоро своите първи осъзнати сънища. Ето един списък от методи и техники, най-често използвани за предизвикване на осъзнати сънища…

Използване на хипнагогичните състояния. Това е претенциозно наименование на периода от време, непосредствено преди заспиване и съответно периода непосредствено след събуждане от сън. Ако някога сте били будни и за момент внезапно сте заспивали и след това изведнъж отново сте се събуждали, тогава вече сте запознати донякъде с това променено състояние на ума. Когато се намирате в хипнагогично състояние, тялото ви бавно изключва своите функции за през нощта. Възникват химични процеси, които бавно обездвижват тялото за през нощта, така че да не махате с ръце в леглото само защото ги махате по време на сън. Докато сънувате, очите ви са малкото от частите на тялото, които остават подвижни, както споменахме по-рано, когато стана дума за Бързите движения на очите (БДО). Не само тялото ви преминава в този процес на сънна парализа, но поради отсъствието на външни стимули, умът ви също претърпява известни промени.

Когато наближавате границата между будното и сънно състояния, мозъчните ви вълни се забавят и преминават последователно от енергичните честоти Бета, в релаксиращите Алфа и накрая в характерните с визуални възприятия Тета. След като веднъж навлезете в Тета зоната, вие изпитвате хипнагогия, преди да изпаднете в дълбок сън. След като се събудите от сън, вие все още  имате преобладаващи Тета вълни, до момента в който в главата ви нахлуят външни мисли, свързани с ежедневните ви грижи. Тези мисли  предизвикват Бета мозъчни вълни, подобно на мозъчен будилник и поставят ума в „бойна готовност”. Ето защо трябва да се пробуждате бавно и да не позволявате на ежедневните ви проблеми да завладеят ума ви по време на процеса на събуждане. Независимо дали сте на път да заспите отново, или да се събудите окончателно, идеята е да се опитате да останете в това хипнагогично състояние на ума възможно най-дълго време. Това междинно състояние е най-подходящо за практикуване на методите за осъзнато сънуване.

Как може да направите това? Ами, това е толкова лесно, колкото да бъдете будни и да се наблюдавате как заспивате. Трябва да се запознаете с това как тялото и умът ви „изключват” в началото на всяка нощ. Някои хора заспиват моментално щом поставят главата си на възглавницата. Ако сте един от тези хора, трябва да проявите повече бдителност и да положите допълнително усилие, за да наблюдавате своя процес на заспиване. Изключително важно е да се възползвате от тази идеална възможност за практикуване, която имате всяка вечер при лягане за сън и обикновено всяка сутрин при събуждане. В сферата на осъзнатите сънища, повторенията са тези, които довеждат до резултатите. В крайна сметка ще постигнете състоянието, когато тялото ви заспива, но умът ви остава буден. Тогава ще можете да поддържате будно съзнанието си, докато заспивате и сънувате. Не мога да ви опиша колко странно се почувствах, когато за първи път преживях това състояние на заспало тяло и буден ум. Спомням си как чух звуци на силно хъркане и след това, за голяма моя изненада разбрах, че хъркането идва от самия мен. Директното навлизане в осъзнат сън от будно състояние е едно от невероятните преживявания на осъзнатото сънуване. Ще посветим цял раздел на предизвикването на осъзнатите сънища в будно състояние, когато говорим за техниките за напреднали, но нека се завърнем към хипнагогията.

Как разбирате, че сте изпаднали в това състояние? Когато се намирате в хипнагогично състояние, има редица признаци за това, които ще забележите. Така например, ще станете по-малко чувствителни спрямо физическото си тяло и повече към случайните мисли, които ще преминават през ума ви. Възможно е дори напълно да изгубите усещане за тялото си. Съзнанието ви се отделя от физическото, когато тялото ви се „затваря” за нощната си почивка. Ще изпитате също така повишени способности за визуализация. Цветове, форми и най-различни образи ще преминават бързо през ума ви. Това е идеална възможност за практикуване на вашите умения за визуализация. Докато сте в хипнагогично състояние, можете даже да чувате гласове, музика или други реалистични шумове, които не идват от спалното ви помещение. Това сънливо, отвлечено състояние на съзнанието е идеално условие за изпробване на всички различни методи за предизвикване на осъзнати сънища. В това състояние на ума сте доста по-податливи на внушения и в резултат вашите методи за предизвикване на осъзнати сънища имат много по-голяма вероятност да бъдат вградени в подсъзнанието ви и да предизвикат желаните резултати.

Възползвайте се от своето хипнагогично състояние и запомнете да го използвате като една от важните възможности за практикуване. Всяка сутрин, веднага след събуждане, имате възможност да използвате хипнагогичното си състояние, което възниква непосредствено след събуждането ви. Това чудесно състояние на ума с преобладаващите си Тета мозъчни вълни е било използвано през вековете от много брилянтни мислители. Присъствието на Тета мозъчни вълни обикновено показва силно визуални и холистични мисловни процеси. Айнщайн коментира, че това е било идеалното време, в което е осмислял и визуализирал своите революционни идеи. Не е изненада, че тези моменти на „еврика”, тези моменти на сюблимно творчество, често възникват на границата между съня и будното състояние, когато сме делеч по-възприемчиви спрямо потенциала на своето подсъзнание.

Мнемонично предизвикване на осъзнати сънища. Тази техника е разработена от Стивън ЛаБерж. В резултат на неговата пионерска изследователска работа и дългогодишни изследвания в сферата на осъзнатото сънуване, през последните няколко десетилетия в тази област са постигнати редица важни резултати. Тази техника е широко използвана и безотказно дава чудесни резултати.

За едно по-задълбочено запознаване с тази техника, препоръчвам и двете книги на ЛаБерж, които са пълни с полезна информация. Ако приемем, че имате силно желание да преживеете осъзнати сънища, ето кратко резюме на тази техника на ЛаБерж:

Проявете решителност. Преди да си легнете, заявете намерение и силно желание да запомните сънищата си.
Спомнете сънищата си. Когато се събудите, независимо кога става това, припомнете сънищата си в най-малки подробности. Ако ви се спи, направете нещо, което да ви попречи да заспите отново.
Фокусирайте своето намерение. Когато заспивате отново, концентрирайте се върху намерението си, докато спите да разберете, че сънувате. Кажете на себе си: „Следващия път, когато сънувам, искам да запомня, че сънувам.” Повтаряйте това отново и отново, докато остане последното нещо в ума ви, преди да се унесете в сън.
Представете си, че сънувате и осъзнавате това. Представете себе си обратно в съня, от който току-що сте се събудили, но този път осъзнайте, че сънувате. Открийте някакъв знак, който ви подсказва, че сънувате и когато го видите, кажете си: „Аз сънувам” и продължете своята фантазия.
Повторете. Повторете стъпки 3 и 4, докато намерението ви е затвърдено, след което продължавайте да спите. Ако мислите ви се отклонят от тази идея, припомнете си отново намерението да запомните съня си.
Както споменахме, мнемоничното предизвикване на осъзнати сънища е една изключително ефективна техника. Тя е най-успешна практикувана сутрин, особено веднага след като се събудите от някакъв сън. Тази техника действа много подобно на самохипноза. Тя решава проблема с трудностите, свързани с опитите да си припомним да осъзнаем, че сънуваме, докато сънуваме. Тя използва силата на бързината във времето, като задържа съзнанието ни върху стъпки 3 и 4, докато заспим. Тъй като това са последните мисли в съзнанието ви, те засилват вероятността да се появят и в следващия ви сън. Най-трудната част е да запомните да си зададете въпроса, докато сънувате, но като използвате тази техника, шансовете да преодолеете този проблем са доста по-големи.

Метод на броенето. Този метод донякъде прилича на предишния. И двата метода използват силата на повторението и кратките интервали от време. При тази техника вие отброявате отделните моменти от своето заспиване: „Едно, аз сънувам. Две, аз сънувам. Три, аз сънувам“ и т.н. Ако започнете да се разсейвате, опитвайте да се фокусирате върху броенето, така че това да остане последното нещо в ума ви, преди да се унесете в сън. Ако ни бяха обучавали в този метод като деца, вероятно всички щяхме да сме специалисти по осъзнато сънуване. С помощта на такова броене можете да добиете представа колко време ви е нужно, за да заспите и това ще се окаже полезно, когато обсъждаме някои от другите методи. 

Можете също така да експериментирате, за да откриете кой начин на броене е най-подходящ за вас. Можете да броите до десет и след това обратно, или да броите до сто, или доколкото се чувствате удобно. Начинът на броене не е толкова важен, колкото самият процес на фокусиране на намерението и на упражняване на целенасоченото съзнание.

Тибетските йоги са усъвършенствали изкуството на сънуването и са майстори в манипулиране на своето съзнание. Те използват тази техника на броене без въобще да изгубват съзнание. Даже и да не успеете напълно да изпаднете директно в осъзнат сън, този метод е много ефективен при предизвикването на осъзнато сънуване, особено когато е подкрепен със силно желание и целенасочено намерение.

Метод на запитването. Този метод е по същество същия както броенето, като вместо да броите, вие си задавате непрекъснато въпроса: „Сънувам ли? Сънувам ли?” Повторението помага при затвърдяването на въпроса в ума ви. Когато този въпрос е последната ви мисъл, преди да заспите, това увеличава шансовете да си зададете същия въпрос, докато сънувате. 

Метод на поглеждане на ръцете. Този метод е много подобен на Стъпка 6, като свързва съзнанието ви с характерните за сънищата ви „знаци”. При този метод трябва да създадете в съзнанието си връзка между „това да гледате ръцете си” и да си дадете сметка, че сънувате. Трябва да развиете силна решимост да потърсите и откриете ръцете си, докато сънувате. През деня трябва да търсите с поглед ръцете си и да извършвате проверка на реалността, за да определите дали сънувате, или не. Ще тренирате себе си да свържете поглеждането на ръцете си с извършването на проверка на реалността, докато това се превърне в автоматична реакция. В крайна сметка ще имате сън, в който ще видите ръцете си. След като ги видите, ще извършите проверка на реалността и ще разберете, че сънувате.

Този метод е споменат в книгите на друг специалист в осъзнатото сънуване, Карлос Кастанеда. Книгите му описват преживяванията му като чирак на Дон Хуан, един „човек на познанието” от индианското племе яки. Независимо от спора дали тези книги са изложение на факти, или измислица, те съдържат изобилие от мъдрост, проникновения и практически приложения за развиване както на убежденията, така и на активното ви съзнание. Дон Хуан поставя на Карлос задачата да потърси с поглед ръцете си, когато го обучава в процеса на „будно сънуване”, който може приблизително да бъде описан като осъзнато сънуване, като средство за развиване способностите на магьосника и за добиване достъп до другите сфери на „необикновената реалност”. Каквито и цели да преследвате с помощта на осъзнатото сънуване, този метод може да ви бъде от полза при овладяването на това умение.

Макар да съветва гледането на ръцете, Дон Хуан подчертава, че в това няма никаква магическа тайна. Със същия ефект можете да погледнете краката си, или лицето си в огледало, стига да имате категоричното намерение да осъзнаете, че сънувате, когато видите въпросния обект. Ръцете са били избрани вероятно защото могат лесно да бъдат видени и защото присъстват в повечето от сънищата ви.

Метод „Белязани ръце”. Този метод бе споменат, когато дискутирахме проверките на реалността. Той има редица предимства. Като изпишете по една буква на обратната страна на всяка длан или китка, вие тренирате себе си да извършите проверка на реалността всеки път, когато забележите тези изписани букви. Както вече бе споменато, не е важно кои са буквите, а това, че създавате един навик. Този метод има и допълнителното предимство, че използва една от най-ефективните проверки на реалността – проверката чрез четене. Когато докато сънувате погледнете няколко пъти едно след друго изписаните на ръцете ви букви, ако те променят местата си, или стават по-големи или по-малки, това означава, че сънувате…

Метод „Заземяване на съзнанието в спалнята”. Идеята на този метод е да запечатате в съзнанието си факта, че лежите в леглото си. Отворете очи и се огледайте наоколо в стаята, в която спите. Почувствайте точното си местоположение в стаята. Отбележете в съзнанието си точно къде се намирате и факта, че сте на път да заспите. Дайте си сметка, че ако с вас се случи нещо, което е извън тази стая, това означава, че сънувате. Това е особено ефективно, тъй като ви внушава нагласа на задаване на въпроси и може да бъде използвано в комбинация с всички останали техники.

Метод с използване на будилник. Този метод бе споменат преди като начин за подобряване на спомените за преживените сънища и може да бъде използван също така за предизвикване на осъзнато сънуване. Като се събуждате в непривични часове през нощта, или преди нормалния си час на събуждане, може да използвате тези планирани събуждания като възможности за практикуване на методите за предизвикване на осъзнати сънища.

Метод „Събуждане, ставане и обратно в леглото”. Запазих най-добрата техника за последна. Това е най-ефикасният метод, защото можете да го използвате заедно с всеки от останалите методи и той просто превъзхожда всички останали. Прилагането на този метод увеличава експоненциално шансовете ви за успех и колкото повече го използвате, толкова по-добри ще бъдат резултатите ви.

Ето какво представлява той…

Легнете си с намерение да спите около шест часа. Точното времетраене не е от голямо значение. Идеята е да се наспите достатъчно добре, така че да достигнете зоната на най-активното бързо движение на очите (БДО). Ако сте се наспали добре, тялото ви ще бъде напълно отпочинало и ще имате продължителни периоди на БДО, което прави предизвикването на осъзнати сънища много по-лесно.
Събудете се и станете от леглото. За да увеличите шансовете си за успех е много важно да станете от леглото. Ако мислите, че не е нужно да станете от леглото си, методът категорично няма да проработи, защото ако не застанете вертикално, така да се каже, няма да сте достатъчно будни. Преди да се завърнете обратно в леглото си, трябва да сте напълно събудени. Ако сте все още замаяни и сънливи, когато си лягате отново, това ще означава, че не следвате точно указанията на метода и това ще проличи от резултатите.
Останете будни за около час. Идеята е да заспите отново 60 до 90 минути след първоначалното си събуждане. Това ще синхронизира времето на повторното ви заспиване със следващия естествено настъпващ цикъл на БДО. През това време би било добра идея да си припомните и запишете всички сънища, които сте имали през нощта. Четене на книга за осъзнатото сънуване или преглеждането на вашия дневник на сънищата през този междинен период би ви било от полза. Експериментирайте с периода, в който ще останете будни, за да установите коя продължителност ви върши най-добра работа, в зависимост от това колко бързо заспивате отново. Ако заспивате отново бързо, това означава, че би трябвало да останете будни по-дълго време и обратното.
Понякога ми отнема доста време да заспя отново, особено след като съм се събудил напълно, но съм установил, че даже ако съм бил буден около час, след което ми е нужен половин час, за да заспя отново, получавам чудесни резултати. Все още получавам добри резултати, когато оставам буден само 20 минути, но в крайна сметка най-добрите ми резултати се получават, когато съм стоял буден около час, преди да си легна отново.

Легнете си обратно в леглото, като използвате обичайната си техника за предизвикване на осъзнато сънуване. Може да използвате всеки от методите, описани в тази книга.
Един ключов момент е да „си изработите навик”, като прилагате редовно този метод на Събуждане, ставане и обратно в леглото. В началото използвах този метод от време на време, но след като го превърнах в свой приоритет, резултатите бяха феноменални. В края на третата седмица достигнах почти 50% вероятност да предизвикам осъзнато сънуване. Даже в един момент поставих личен рекорд от 25 предизвикани осъзнати сънища за една седмица, с помощта на точно този метод. Все още не съм надминал това си лично постижение и макар да не гледам на осъзнатото сънуване като на някакво състезание, определено е вълнуващо, когато имаш осъзнати сънища един след друг в продължение на доста последователни нощи.

Така че аз мисля, че ключът се крие в постоянството и във вграждането на този навик в подсъзнанието. С времето методът работи все по-лесно и допълнително броят на спонтанно възникналите осъзнати сънища се увеличава. Това определено е най-добрата техника за предизвикване на осъзнати сънища и тя би трябвало да бъде прилагана редовно от всеки, който има сериозно намерение да практикува осъзнато сънуване.