Марк ВанДеКеере – Част 7

© 2019 Превод АТИ

VII. НАЧАЛНИ СЪВЕТИ, ТАКТИКИ И ИНСТРУМЕНТИ

Ето списък от съвети, които могат да ви помогнат да ускорите процеса на осъзнато сънуване…

  • Обърнете внимание на живота си в будно състояние. Тъй като сънищата ви често са силно повлияни от преживяванията ви в будно състояние, чудесна идея е да проявите активно отношение както спрямо живота си в будно състояние, така и по време на сън. За да контролирате сънищата си, вие трябва да контролирате ежедневния си живот, мислите и действията си. Ако водите неорганизиран живот, това ще се отрази на неорганизираните ви сънища. Ако не сте в будно съзнание през деня, шансовете ви да проявите будно съзнание, докато спите, са минимални. Ако не следвате плановете си в ежедневието, няма да успеете да го направите и по отношение на сънищата си. Използвайте своите сънища и успехите си в осъзнатото сънуване като индикатор за това колко сериозно се отнасяте към своето будно състояние и към своите сънища.
  •  Погрижете се за себе си като цяло. Ако имате нездравословен начин на живот, настъпило е времето да го промените. Ако пушите, ако спите недостатъчно, ако се храните лошо, сънят ви може да страда. Пушенето и алкохолът могат да намалят приемането на кислород от тялото ви и да намалят производството на аминокиселини. Това може да доведе до нарушения в съня. Представете си тялото си като динамична комбинация от много различни фактори. Мислите ви се влияят от здравословното ви състояние, но последното също се влияе от мислите ви. Много фактори си влияят взаимно, за да създадат личността, за която се приемате. Когато поставите ударението на това да бъдете здрави и да се грижите за своето тяло и ум, вие създавате себе си като едно ефективно функциониращо, симбиотично цяло.

Това да бъдете активни физически и умствено е една чудесна идея. Този вид стимулиране е идеална храна за бъдещите ви сънища. След един ден изпълнен с активност, вероятността да прекарате следващата нощ изпълнена със сънища е много голяма. Също така, тъй като сънищата са преобладаващо изпълнени с движение и действие, активността през деня често засилва сънуването ви през нощта.

  • Приемайте хранителни добавки, ако диетата ви е оскъдна. Определени витамини, минерали, протеини и аминокиселини играят активна роля при сънуването. Ако имате не балансирана диета, добре е да предвидите приемането на хранителни добавки. Тъй като сънуването се състои от електрически и химически реакции, които протичат в мозъка ви, определено ще бъде разумно да ги захраните с това, от което имат нужда. Така както един автомобил функционира по-ефективно, когато всичките му течности са проверени и заредени, вие трябва да сте наясно какво слагате в тялото си и какво не ви достига, за да оптимизирате своето функциониране.
    По време на съня придружен от БДО, има увеличен синтез на протеини. Тъй като аминокиселините са градивните елементи на протеините, трябва да внимаваме какво влияе върху нашите аминокиселини и какво помага на нашите невротрансмитери, докато сънуваме. Ацетилхолинът е едно от основните химически вещества, или невротрансмитери в мозъка, свързани със сънуването. Той може да се метаболизира от нашето тяло по различни начини и холинът играе важна роля в тази трансформация.

Също така, когато се подготвяме за нощния си сън, тялото ни започва да увеличава производството на мелатонин, един невротрансмитер, който действа като естествен опиат. Мелатонинът е свързан със серотонина, а серотонинът е свързан не само със сънуването, но и с възникването на положителни емоции и интензивни приятни усещания.

Има още много какво да научим за процеса на сънуване и предходният преглед има за цел да ви даде едно кратко разбиране на този процес. Той е свързан с протеини, аминокиселини, витамини, минерали и хранителни вещества. От това, което знаем в момента, можем спокойно да приемем, че следващият списък от добавки вероятно ще подобри процеса на сънуване, особено ако те отсъстват от вашата  диета. Както и при всяка друга промяна във вашата диета, би било разумно да се консултирате със своя домашен лекар или специалист по хранене, преди да въведете драстични промени в обичайната си практика.

Ето списък от добавки, свързани със сънуването:

Холин: Като приемате допълнително холин, вие помагате на мозъка си да синтезира ацетилхолин. Холинът също така играе важна роля в поддържането на здравословна нервна система. Добавки от лецитин също ще свършат тази работа, защото лецитинът е естествен източник на холин. Диметиламиноетанолът е също добър източник на холин, както и високо проходим, така че може лесно да премине през мозъчната мембрана, където бива превърнат в холин.

В витамини: В-6 и В-12 е установено, че предизвикват по-ясни сънища и подпомагат тяхното припомняне. Те също така помагат при поддържането на нервната система. В-6 играе важна роля в производството на определени аминокиселини, протеини и невротрансмитери, свързани с процеса на сънуване. В-12 увеличава активирането на аминокиселините по време на синтеза на протеини и тъй като при сънуването има увеличен синтез на протеини, това най-вероятно би увеличило нивата на ацетилхолин. Ниацинът, известен също като В-3, е установено, че увеличава производството на серотонин, който на свой ред увеличава производството на мелатонин. Правилното асимилиране и увеличаването на ефективността на тези елементи предполага приемането им заедно с добавка на В-комплекс. В витамините също така подпомагат поддържането на нервната система и превръщането на храната в енергия. 

Калий. Калият също играе роля при сънуването. Той подпомага здравословния електролитен баланс, както и функциите на нервите и на мускулите. Приемането на нужния ви калий може да бъде осъществено лесно с изяждането на един банан преди сън, а ако не разполагате с банан, това може да стане лесно чрез подходяща хранителна добавка.

Витамин Ц. Витамин Ц има толкова много благоприятни въздействия, че трябва да бъде приеман независимо от връзката му със сънуването. Той е антиоксидант, който подпомага също производството на много аминокиселини. Той е също така разтворим във вода, така че не съществува опасност от предозирането му. При мен 500 мг. сутрин и още толкова вечер вършат винаги чудесна работа.

Цинк. Цинкът играе решаваща роля при производството на много аминокиселини. Добрият запас от цинк ви прави подготвени за увеличения синтез на протеини, открит по време на съня, придружен от БДО.

Мелатонин. Може да приемате мелатонин като добавка. Много хора твърдят, че той засилва припомнянето на сънищата им и тяхната яснота. Аз не съм изпитвал особена полза от него и той ме кара да се чувствам малко гроги сутрин, но някои хора говорят за различни резултати.

  • Поддържайте редовен режим на сън. Ако си лягате и се събуждате по едно и също време всеки ден, вие ще имате по-стабилен режим на сън. Когато усвоявате умението на осъзнатото сънуване, ще ви е от полза да имате стабилен, последователен режим на сън, защото този навик ще помогне при формирането на други полезни навици. Например, ако вече имате установен режим на сън, вие имате установени периоди на сънуване. В процеса на практикуване вие ще изградите навик да предизвиквате осъзнаване на сънищата си през тези периоди, което ще бъде лесно надграждане на тези ваши навици. Вашите навици на сън са изключително важни, защото те са основата на цялата ваша практика в осъзнатото сънуване. Вашето тяло и вашият ум скоро ще разпознаят определени периоди, свързани с осъзнатите сънища и това подсъзнателно разпознаване ще подпомогне вашите усилия през тези времеви периоди.

Процесът на осъзнато сънуване е предимно процес на изработване на нови навици. Ако вече имате изработени навици, добра идея е да ги включите в своя ежедневен режим на осъзнато сънуване, освен разбира се, ако това не са навици, които се нуждаят от промяна. Това е едно изкуство на развиване на нови ритуали и нови навици, което ще тренира съзнанието ви да се активира по време на сънуване. Колкото сте по-последователни, толкова е по-вероятно да успеете и вашите установени навици на сън са едно чудесно място за начало на усилията ви.

  • Напомняйте си за своя план. Значението да имате план, цел или мисия в своя следващ осъзнат сън, често бива подценено. Когато си втълпите дадена цел и я заредите с желанието да я постигнете, вие ще добиете по-голям фокус и по-добри резултати. Докато правите своите проверки на реалността през деня, много добре е да отделите внимание и на своята цел. След като направите своята проверка, помислете си какво бихте направили следващата нощ, след като осъзнаете, че сънувате. 
    Един такъв навик ще ви накара по-лесно да си спомните какво трябва да правите, след като осъзнаете, че сънувате. Това да запомните целта си не е толкова лесно, колкото изглежда. В момента, в който осъзнаете, че сънувате, еуфорията често ще ви накара да забравите какво сте си поставили предварително за цел, така че е много полезно да си повтаряте и припомняте тази цел през деня.
  • Отделете достатъчно време за сън. Тъй като повечето сънища възникват в последните няколко часа сън, това трябва да бъде вашият целеви период от време. Трябва да се възползвате от тези часове, в които преобладават бързите движения на очите. Ако пропуснете последните няколко часа нормален сън, това означава, че ще сънувате по-малко и съответно ще имате по-малко възможности за осъзнато сънуване.
  • Четете възможно повече литература на тази тема. Много често когато чета или непосредствено след прочита на книга за осъзнатото сънуване, аз получавам осъзнати сънища като пряк резултат от прочетеното. В повечето случаи определена сцена  в съня, или някакъв предмет ще ми напомнят за книгата и за осъзнатото сънуване. След като забележа това, аз правя проверка на реалността и преминавам в осъзнат сън.
    На тази тема има много чудесни книги и в Приложение 2 е даден един доста внушителен списък. Има и редица източници на информация в Интернет, в т.ч. безплатни онлайн книги, статии, но ние ще се занимаем с това по-късно, когато говорим за материалите в Интернет. С толкова много качествен материал за четене не би трябвало да имате проблеми да ангажирате ума си в задоволителна степен.
  • Освободете се от ежедневните грижи и отрицателна нагласа. Преди да си легнете за сън, създайте си навик да изчиствате ума си от натрупаните през деня стрес, тревоги, чувство на несигурност и всякакви други отрицателни мисли. Идеята е никога да не си лягате, преди да сте оставили зад себе си такива свои дневни проблеми. Вие можете да не ги разрешите всичките, но можете да решите съзнателно да ги оставите настрана до следващия ден. Ако изпитвате неприятно чувство към някого, простете му и се освободете от отрицателната енергия, която задържате. Ако имате дилема, която трябва да разрешите, поискайте решението й да се появи в сънищата ви. Каквито и да са проблемите ви, като се отнасяте по този начин с тях, вие ще пренесете по-малко отрицателна енергия в своите сънища. Тази практика има редица положителни страни. Тя създава един модел на преглеждане на изминалия ден, за определяне на възникналите енергийни блокажи. Тя създава навик на активно отношение за решаване на вашите проблеми. Тя ви позволява да насочите своите сънища и да ги накарате да работят за вас. Вместо да бъдат отражения на дневния ви стрес, сънищата ви се превръщат в източник на вдъхновение и напътствия. И което е най-важно – това ви създава непосредствено усещането за контрол над собствените мисли и за това, че те влияят върху преживяванията ви. Това ще увеличи вашия контрол върху случващото се както по време на сън, така и в будно състояние.
  • Припомнете си и обобщете случилото се през деня. Отново – преди да заспите, помислете за всичко, което ви се е случило от момента на събуждането ви сутринта. Припомнете си с възможно най-големи подробности всички дейности, мисли и емоции, преживени през деня. Започнете с най-пресните си спомени и продължавайте назад във времето, докато проследите целия си ден до момента, в който сте дошли в съзнание сутринта. Ако срещате трудности в припомнянето си, задайте си въпроси като: „Как се озовах там?” и: „Какво помислих за това?”, и: „Това какво ме накара да почувствам?” Тези въпроси могат да добавят дълбочина към вашите спомени и в същото време да ви помогнат да научите повече за себе си.

Ефектите от тази практика, подобно на предходната, са многобройни и вие можете да увеличите своите резултати, като ги използвате заедно. Можете да обобщите своя ден, след което да се освободите от всякакъв стрес и отрицание, които са го съпровождали. Тази практика има и някои свои уникални предимства. На първо място, тя упражнява и засилва паметта ви. Ако си спомняте по-добре случилото се през деня, това ще повлияе и на припомнянето на сънуваното през нощта. На второ място, това засилва осъзнаването на собствената ви осъзнатост. Ако спомените ви за изминалия ден са мъгляви, можем да предположим, че самосъзнанието ви през деня не е било на особена висота. На трето място, този навик на умствена ретроспектива ще се пренесе в сънищата ви. Ако го приложите в съня си, можете да откриете нещо нелогично, което да предизвика осъзнаване на факта, че сънувате. Подобна практика ще ви накара да осъзнавате по-пълноценно настоящия момент. Тази форма на приземяване на съзнанието ви ще се окаже много важна, когато обсъждаме начините за удължаване и поддържане на осъзнатия ви сън.

  • Използвайте прости утвърждения и полу-дистанциран подход. Когато става дума за вашето будно съзнание, силата на внушението е един ценен инструмент. Така например, много нощи преди да си легна за сън, аз си казвам: „Тази нощ е нощта, в която ще имам осъзнат сън”. Без да се замислям повече, аз си лягам и в даден момент през нощта се осъзнавам, докато сънувам. Понякога една най-проста мисъл води до забележителни резултати. Ако изпробвате твърде различни методи и не получавате резултати, опитайте нещо по-просто или прекратете опитите си за известно време. След като сте заявили своето намерение и желанието ви е фокусирано върху идеята да имате осъзнат сън, понякога това ще се случи веднага лед като намалите усилията си и просто позволите на съня да се случи.
  • Възнаградете се за това, че сте сънували. Никога не подценявайте силата на поощрението. Едно малко отпразнуване на вашия успех в сънуването може да означава много. Добра идея е да имате набор от цели, които да са записани някъде във вашия дневник. Можете да си поставите за цел да запомните по един сън на нощ в продължение на седмица, или например да откриете ръцете си, докато сънувате. Поставете си цели, независимо малки или големи, след което открийте начин да се възнаградите, когато сте постигнали някоя от тях. Това прави целия процес на усвояване на новите ви умения по-забавен и подсилва конструктивната ви нагласа. Това също поддържа вашия напредък в перспектива, като ви демонстрира колко сте напреднали и какво се стремите да постигнете на следващия етап.
  • Оползотворявайте хипнагогичните си състояния. Както вече споменахме, тези гранични състояния между бодърстването и съня предоставят отлични възможности за практикуване и упражняване на будното ви съзнание като цяло. Това е идеалното време за заявяване на вашето намерение, за използване на самовнушение, за развитие на уменията ви за визуализация. Оползотворяването на тези междинни състояния е толкова важно, че ще му отделим един цял раздел, когато се занимаваме с процеса на будното сънуване. Засега е достатъчно да кажем, че тези състояния служат за отлично поле за практикуване, а в по-напреднал етап може да ги използвате и за директно навлизане в сферата на сънищата.
  • Не се напрягайте. Всички методи работят най-добре, когато бъдат прилагани с определена доза „отпускане”. Идеята е да позволите на осъзнатия сън да възникне, а не да го принуждавате. Ако се опитвате да приложите сила, може всъщност да го отблъсквате. Това е един естествен процес, който не трябва да бъде насилван. Едно деликатно и неангажиращо отношение към осъзнатото сънуване дава по-добри резултати. Идеята е да се откриете към преживяването, да пристъпите към създаването на нови навици, след което просто да му позволите да се случи.
  • Очаквайте положителни резултати. Много бе споменато за вашето намерение и желание, но вашите очаквания са решаващи за крайния успех. Тъй като са вкоренени във вашата система от вярвания и убеждения, очакванията ви могат изключително силно да подпомогнат или да затруднят вашия напредък. Даже и ако сте заявили твърдо своето намерение и желание и ако практикувате прилежно, могат да възникват подсъзнателни блокажи, ако имате смесени очаквания. За да преодолеете този проблем, преглеждайте и при нужда коригирайте редовно своите очаквания. Бъдете честни със себе си, защото да казвате, че очаквате положителни резултати и действително да имате положителни очаквания, са две различни неща. Ние ще се занимаем със силата на очакванията отново, когато говорим за контролирането на осъзнатите сънища.

ИНСТРУМЕНТИ НА СЪНУВАНЕТО

В нашето технологично общество, изглежда че има инструменти, джаджи и помощни средства за всичко и осъзнатото сънуване не прави изключение. Няколко изделия са разработени специално за да подпомогнат осъзнатото сънуване, но болшинството от тях са заимствани от други области, като обхващат гамата от помощни средства за медитация до тапи за уши. Такива изделия са предназначени да упражняват и поддържат активното ви съзнание, което както знаем, е магическият ключ, който отваря вратата към осъзнатото сънуване. Някои от тези помощни средства могат да бъдат оприличени на тренажори за обучение в колоездене. Можете да се научите да карате велосипед и без тях, но с тях е много по-лесно и можете да се откажете от използването им, след като усвоите основните умения за запазване на равновесие.

Макар да съществуват редица инструменти, които можете да използвате, има само един инструмент, който е абсолютно задължителен и това е вашият мозък. За щастие, той е безплатен и колкото повече го използвате и усъвършенствате, толкова качеството му се повишава. Този инструмент тежи около  2,5 кг., но съдържа една вселена от потенциал. Веднъж снабден с подходящите умствени навици, вашият мозък ще бъде основният инструмент за осъществяване на желаните от вас осъзнати сънища. В същото време има и други инструменти, които могат да ви бъдат от помощ…

Най-добрият източник на помощни средства за осъзнато сънуване безспорно е Институтът по осъзнато сънуване (The Lucidity Institute). В Приложението ще откриете информация как да получите безплатен каталог за техните изделия. Институтът предлага разнообразие от устройства, в т.ч. и предпочитания от много практикуващи NovaDreamer.

NovaDreamer е една маска, която слагате на лицето си, когато си лягате за сън. Тя регистрира движенията на очните ябълки, за да определи кога настъпва бързото движение на очите ви. Веднага след това тя издава светлинен и/или звуков сигнал, с който да ви съобщи, че сънувате. Можете да регулирате силата, времетраенето и вида на издаваните сигнали, за да откриете коя комбинация е най-подходяща за вас. С малко практика ще се научите да следите тези светлинни и звукови сигнали, докато спите и веднага щом ги усетите, ще разбирате, че сънувате. 

В началото, когато нямах изградени умения за предизвикване и поддържане на осъзнати сънища, NovaDreamer бе за мен изключително ценен помощник, до който понякога прибягвам и днес. Първите няколко месеца от самообучението ми дадоха прилични резултати, но с допълнителната помощ на NovaDreamer, напредъкът ми бе забележителен. След като уменията ми се развиха до определено ниво, аз започнах да го използвам само когато имах по-продължителни „сухи периоди”, за да не развия излишна зависимост. Закупуването на NovaDreamer е една разумна инвестиция, особено ако усвояването на новите навици не ви се отдава лесно.

В последно време Институтът по осъзнато сънуване разработи приспособление, наречено Super NovaDreamer, което свързва NovaDreamer с домашния ви компютър. С помощта на включения софтуер, можете да използвате NovaDreamer като система с обратна връзка, за да записвате и анализирате своите специфични цикли на сън и сънуване. Програмата записва данните от всяка нощ – колко често и с каква продължителност са били регистрирани вашите бързо движения на очите.  Анализът на тази информация може значително да ускори вашите положителни резултати. Това ще ви позволи да определите специфичните за вас най-удачни времеви периоди на осъзнато сънуване.

Едно друго устройство, DreamSpeaker (Сънeн говорител), може също да бъде свързан с NovaDreamer. С негова помощ може да запишете своя инструкция, която ще прозвучи, когато докато спите, апаратът издаде своя звуков или светлинен сигнал. Когато чуете своя глас, който ви инструктира да осъзнаете, че сънувате, шансовете ви за настъпваме на осъзнат сън определено се увеличават. За повече информация относно тези и други полезни продукти на Института по осъзнато сънуване, вижте информацията в Приложението.

Ето някои помощни средства за осъзнато сънуване, които можете да си направите сами…

Изработване на собствени аудио записи. Ако имате устройство с възможности за автоматично обратно и продължително възпроизвеждане, може да направите свои записи и да ги възпроизвеждате, докато спите. За да направите подходящия запис, на около всеки пет минути можете да кажете нещо като: „Аз сънувам. Това е осъзнат сън.” Този запис може да се възпроизвежда в продължение на цялата нощ, подавайки ви тази информация на всеки пет минути.

Можете да пригодите записа според нуждите си. Той може да ви напомня какво се стремите да постигнете. Може да направите запис с внушения за определени визуализации или инструкции за осъзнаване на съня. След това можете да пускате записа на ниско, но доловимо ниво и да легнете за сън. Това може да се окаже един много ефективен начин да осъзнавате кога сънувате. Той също така може да заложи идеята за осъзнаване на сънуването в подсъзнанието ви, докато спите през цялата нощ, независимо дали съзнателно чувате записа, или не.

Използване на таймър, или приставка към електрическата мрежа за периодично включване и изключване на тока. Така както можете да използвате своя будилник, един таймър може да бъде използван, за да включва и изключва вашите аудио записи в определени периоди. Например, може да настроите своя запис да се включи, след като сте спали няколко часа, за да се възползвате максимално от вероятността по това време да имате БДО и за да можете да заспите, без да ви разсейва, ако заспивате трудно на фона на този запис. Има и таймери, които могат да бъдат настроени да включват и изключват на определени, в т.ч. и различни периоди, които ви позволяват да експериментирате и да научавате повече за своя цикъл на сънуване.

Други инструменти за активизиране на съзнанието…

Тъй като осъзнатото сънуване е умение, което изисква определено ниво на умствен контрол, чудесна идея е да упражнявате и засилвате своето активно съзнание. Както вече споменахме, медитацията помага при усъвършенстването на уменията ни за осъзнато сънуване. Чрез медитацията човек директно взаимодейства със своите мисли и придобива известна степен на контрол върху тях. Съответно, можем да практикуваме и усвоим определено ниво на абстрахиране от мислите си, като просто им позволим да протичат спокойно. Способността да контролирате мислите си ще ви помогне доста, след като осъзнаете, че сънувате и способността да се абстрахирате до известна степен от мислите си ще направи прехода ви към осъзнатия сън много по-лесен. Като откривате как мислите и как работи съзнанието ви, вие ще развиете способност да се „потапяте” в „реалността”, която сънувате.

Преди да изброим инструментите, които могат да бъдат използвани за упражняване на ума и развиване на активното ви съзнание, може би е добра идея да преговорим част от информацията относно мозъчните вълни. Когато прилагаме знанията си относно мозъчните вълни – как те действат и как могат да бъдат повлияни от съвременните технологии, ние получаваме по-добра представа как някои нови революционни открития могат да бъдат използвани за промяна на умствените ни състояния.

ПРЕГОВОР НА МОЗЪЧНИТЕ ВЪЛНИ

Нашият мозък произвежда електрически вълни, които преминават през нервните пътища. Тези вълни преминават през мозъка ни подобно на непрекъснати вълни в едно динамично езеро от фина електрическа материя. Видът на мозъчната вълна зависи от честотата, с която тя пулсира, а конкретната скорост на пулсиране определя съответното състояние на нашия ум. Както вече споменахме, има четири основни типа мозъчни вълни (Бета, Алфа, Тета и Делта), но поради сложността на човешкия мозък, често две или повече от тези честоти се проявяват и взаимодействат едновременно. Преобладаващото влияние на една определена мозъчна вълна определя състоянието на нашия ум. Така например, ако се намирате в състояние Бета, може да има следи от честоти Алфа и Тета, но те ще бъдат незначителни, сравнени с доминиращото количество на Бета честотите.

Мозъчните честоти са били изследвани, изобразявани, подлагани на експерименти и ние научаваме все повече и повече за това как те могат да бъдат предизвиквани и насочвани, за да пораждат определени състояния на ума. Така например, когато започнете да се отпускате, мозъчните ви вълни обикновено се забавят и от прибързаните темпове на Бета, вие преминавате в успокоителното и интроспективно състояние Алфа. Също така, както споменахме по-рано, най-добрите моменти на творчество, тези проблясъци на „Еврика!” възникват най-често при преобладаващи Тета вълни. Тази зона Тета съответства на времето, когато сме на границата между будно състояние и сън – това завоалирано състояние на съзнанието, когато сме в тази „зона на здрача”, непосредствено преди да се унесем в съня си. Това обяснява появата на много велики идеи през този период и не е учудващо, че това е времето, в което редица учени и прочути мислители са получавали своите прозрения. Айнщайн е открил своята теория на относителността в такова състоание. Никола Тесла е можел прекрасно да визуализира своите изобретения в това състояание. Един от тандема Уотсън/Крик си е представил двойната спирала и е отключил тайната на ДНК в това състояние. 

Когато познаваме характеристиките на различните състояния на мозъчните вълни, ние бихме имали голямо предимство, ако можем да предизвикаме определени състояния при изпълнението на конкретни дейности. За щастие, съществува начин да правим това и той е основан на научния принцип на „увличането” (entrainment). Бинауралните честоти могат да бъдат използвани за увличане или за синхронизиране спрямо тях на двете полукълба на нашия мозък в един синергичен модел на мозъчни трептения. Зная, че това може да звучи сложно, но всъщност е твърде просто. Надявам се, че след малко не само ще разберете напълно идеята, но с малко практика ще се окажете само на няколко стъпки от генерирането на собствени бинаурални честоти и от синхронизирането спрямо тях на собствените си мозъчни вълни. Бихте попитали какво представлява бинауралната честота. Нека първо разгледаме принципа на увличането.

Увличане (Entrainment)

Процесът на увличане е твърде прост. Ако имате два подобни камертона и ударите единия от тях, и го държите близко до другия, вторият камертон ще започне да резонира със същата честота. Същото се получава и при пианото. Ако имате две еднакво настроени пиана в една стая и ударите един клавиш на едно от тях, опънатата струна на същия клавиш на другото пиано ще започне да вибрира. Ако няколко часовника с махала са закачени на една стена и всяко от махалата се клати със собствен ритъм, без синхрон с някое от останалите, след известно време всички махала ще се синхронизират едно с друго и ще преминат в еднакъм ритъм. Тази синхронизация на честотите е резултат от увличане. Това е естествено явление, което възниква винаги при подходящи условия.

Процесът на увличането е толкова важен, защото има директно приложение спрямо нашия мозък. Нашият мозък действа подобно на резонаторна кутия. Мозъчните ни вълни вибрират с различна сила и честота, в зависимост от ангажираността ни с различни дейности. Подобно на камертона, пианото и махалото, мозъкът ни може да бъде увлечен спрямо дадени вибрационни честоти, когато е под влиянието на определени стимули. Засегнахме този процес, когато говорихме за шамана и използването на дрънкалка за увличането на мозъчните му вълни към определена честота.

В същия дух, когато двама души са силно увлечени в разговор, можем да кажем, че са „на една и съща честота на вълната”, но забавното е, че сега тази фраза има научно основание. Когато сте взаимно ангажирани с друг човек, мозъчните вълни и на двама ви имат тенденция да се синхронизират или хармонизират помежду си. Съответно, това обяснява защо някои хора ви карат да давате най-доброто от себе си или обратно – други ви карат да се чувствате зле. Вие можете да изпаднете в приповдигнато или в лошо настроение даже само в тяхно присъствие. Този процес на увличане действа на множество равнища, така че когато сте наясно как вашият мозък бива повлияван по такъв начин, това ще ви позволи да упражнявате по-голям контрол върху всички аспекти на своя живот. Ще можете да определяте какво ви кара да функционирате оптимално и какво – да се проваляте.

Ето едно упражнение в изграждане на чувствителност спрямо увличането…

Когато срещнете други хора, било то приятели, роднини или непознати, опитайте се да запомните как сте се чувствали и какво сте мислили непосредствено преди да ги срещнете и след това как сте се чувствали и какво сте мислили, след като сте се разделили. Болшинството хора не си дават сметка, че много от настроенията им са директно свързани с тези, с които взаимодействат в течение на деня. Например, едночасов контакт с един ентусиазиран и положително настроен приятел ще има положителен ефект върху цялото ви същество, докато  от друга страна, петнадесет минути в компанията на отрицателно настроен човек може да ви изтощи или да ви настрои отрицателно за останалата част от деня. Това е един друг аспект на процеса на увличането. Подобието създава и привлича подобие. За щастие, след като започнете да овладявате по-добре своето будно съзнание, вие ще бъдете по-добре изолирани от отрицателното влияние на околните. Също така, ще можете да упражнявате по-активна роля в своя живот, когато сте по-добре информирани относно начина, по който реагирате на определени хора, места и обекти.

След практикуването на това упражнение ще можете да си дадете сметка, че сте повече „в тон” с истинската си същност. Може да разберете, че ви е по-лесно да поддържате своите действия, мисли и даже емоции на оптимални нива, като се излагате на определени преживявания и избягвате други. Тези предимства в будните ви състояния ще бъдат последвани от предимства и по време на сън. Ако имате навика да оценявате как определени стимули ви влияят и сте наясно, че в крайна сметка ВИЕ контролирате своите мисли, действия и чувства, ще е по-малко вероятно да се поддадете на страх и на други отрицателни реакции по време на сън.

Дясно и ляво полукълба на мозъка

Наред с решаващата роля, която мозъчните вълни играят при определяне на умствените ни състояния, важно е да обсъдим основната анатомия на нашия мозък и как неговите части функционират и взаимодействат помежду си. Нашият мозък има дясно и ляво полукълба. Лявото полукълбо е ориентирано линейно, логично, практично и времево, докато дясното полукълбо изглежда е много по-нелинейно, абстрактно, творческо, цялостно във възприятията си и нелогично. Един счетоводител по време на работа вероятно използва повече своето ляво полукълбо, отколкото един художник. Ние сме склонни да използваме определено полукълбо в зависимост от това какво правим. Ако изчисляваме данни свързани със стоковата борса, ние бихме използвали повече своето ляво полукълбо. Ако рисуваме картина, тогава ще имаме засилена основно дейността на дясното си полукълбо. Така както за определени дейности е характерно преобладаване на определени мозъчни вълни, те са свързани също и с преобладаващо участие на едно от двете полукълба. Също така, подобно на мозъчните вълни, може да има голямо разнообразие на взаимодействия между двете полукълба, но в общия случай ще преобладава едното от двете.

Двете полукълба са свързани с част на мозъка наречена corpus collosum, която служи като мост вежду тях. Този мост може буквално да бъде упражняван и развиван, докато стане физически по-голям и започне по-лесно да пренася данни между двете полукълба. По-доброто свързване на двете полукълба може да подобри умственото ни здраве. Това е все едно да притежаваме по-бърза, по-интегрирана компютърна система, която е способна по-добре да открива, манипулира и обработва данни. По този начин ние буквално ще използваме повече от капацитета на своя мозък по един по-ефикасен начин.

Как можем да направим това? Изследванията са показали, че медитирането може да доведе до състояние на мозъчните вълни, които показват синхронизация между двете полукълба. Тази синхронизация е едно специално състояние, при което двете полукълба са ангажирани активно на едни и същи честоти. ЕЕГ-мите на опитни медитатори показват увеличена синхронизация на двете полукълба, както и способност за волева промяна на умствените състояния. И двете полукълба могат да бъдат в синхрон на всяко едно ниво, като Алфа или Тета, или някаква друга комбинация. Тази измерима характеристика ни отвежда до друг интересен момент, бинауралните честотни ритми.

Бинаурални честотни ритми

Най-добрият начин за поясняване на бинауралните честотни ритми е чрез описание на това защо и как те биват произвеждани, но преди това малко информация за техния създател. Роберт Монро, пионерът на пътуванията извън тялото, е основател на Института Монро (The Monroe Institute) в щата Вирджиния. Това е изследователски център, който изучава състояния на повишено съзнание и там е създадена една методика за системно изменение на мозъчните вълни, което води до променени състояния на ума. Добрият стар Роберт Монро и неговите пътешествия извън тялото са го довели до изучаването на променени състояния на съзнанието. Чрез самонаблюдение и изследване на други подопитни лица в променени състояния на съзнанието, той и екипът му от изследователи експериментират с използването на звукове за целенасочена промяна на съзнанието. С течение на времето те са създали метод за създаване на бинаурални честотни ритми. Този процес използва научния принцип на увличането, за да накара мозъка да резонира на определени честоти.

Създаването на бинаурални честотни ритми всъщност е много просто. Даже е по-просто те да бъдат създадени, отколкото да бъдат изговорени. Идеята е във всяко от двете уши да бъде подаден леко различен тон. Когато тези тонове достигнат до вашия мозък, той приема разликата между тях и започва да резонира на тази разлика. Ако подадете на едното ухо тон с честота 97 херца и на дугото ухо тон с честота 103 херца, мозъкът ви ще приеме тази разлика от 6 херца и ще започне да резонира на тази честота, която е в обхвата на Тета.

Когато слушате този бинаурален честотен ритъм, вие чувате нещо подобно на чуруликане. Удивителното в случая е, че този чуруликащ тон НЕ идва от слушалките, а всъщност бива генериран във вашия мозък. Това е тон, резултат от синхронизацията на двете полукълба, които са получили слабо различаващите се различни тонове. На сайта на Института Монро https://www.monroeinstitute.org има чудесна демонстрация на този процес. Този вид онлайн помощ и друга аналогична информация ще намерите в раздела, който описва помощните материали в Интернет.

С помощта на тази технология за генериране на бинаурални честотни ритми, Институтът Монро е създал серия от звукозаписи с търговското наименование Hemi-Sync™. Тези записи са надеждно средство за постигане на определени състояния на мозъчните вълни. Определени записи са предназначени за лечение, други за изследване на вътрешния мир. Има и запис, който ви позволява да постигнете състояние на „заспало тяло и буден ум”, което вече разгледахме. Макар да съм бил в това състояние многократно, все още ме удивлява фактът, че мога да чуя собственото си хъркане. Съществуват многобройни изследвания, които са установили връзка между използването на тези записи и по-бързото лечение, увеличената поносимост на болка и ускореното учене.

Институтът Монро е документирал резултатите от прилагането на тези записи в продължение на много години, но това не е единственото място, където подобни записи могат да бъдат закупени. Има редица други записи на пазара, които използват същите принципи за специфично настройване на мозъчните вълни. Тибетски монаси и йоги са били изследвани, докато са в трансови състояния. В резултат на това са били установени определени съчетания от мозъчни вълни и вече е възможно такива вълни, типични за един опитен медитатор, да бъдат предизвиквани с помощта на чифт слушалки.

Какво ли не са способни да опитат американците? Моментално просветление с помощта на уокман?!?!? Е, не е толкова просто. Когато тази технология може да бъде използвана като насочващ инструмент, тя може да доведе до невероятни резултати, но аз не бих станал жертва на синдрома на моменталното задоволяване. Забавлението с мозъчните вълни на един тибетски монах ще ви направи толкова просветлени, колкото и ако облечете робата му. Например вие вероятно ще можете да синхронизирате мозъка си с мозъчните вълни на един йогин, когато той безболезнено пробожда тялото си, но аз не бих ви препоръчал да опитвате същото упражнение, независимо дали мозъчните ви вълни са същите, или не. Една структурирана система от вярвания и убеждения, съчетана с мозъчните вълни е това, което води до невероятните резултати, които не могат да бъдат обяснени от модерната наука.

По същия начин, вие можете да притежавате мозъчните вълни на някого, който преживява просветление или нирвана, или на някого, който има осъзнат сън, но това не означава, че ВИЕ ще имате същото преживяване като тези хора. Това не означава, че мозъчните вълни не са важни, защото те са. Въпросът е в това, че сами за себе си мозъчните вълни просто изпълняват определена роля в целия процес. Имайки това наум, когато изпитвате състояния на съзнанието, които не сте изпитвали преди, по-вероятно е да се научите да повтаряте тези състояния самостоятелно. С практика и упражнения, вие развивате едно по-гъвкаво и податливо съзнание. За да може да плава в морето, един платноход се нуждае от правилен вятър, както и от добри платна. При наличието на правилни „мозъчни ветрове”, вие можете да изработите подходящи платна от своите убеждения и да се отправите към хоризонта. 

Създаване на собствени бинаурални честотни ритми

Има също така компютърни програми, които можете да използвате, за да генерирате записи със специфични бинаурални честотни ритми. Една такава програма, която може да свалите от Интернет е CoolEdit™. Тя има няколко характеристики, които заслужават да бъдат споменати и изпробвани. На първо място, тя има вграден синхронизатор, който може да настрои мозъчните ви вълни на определени честоти само с натискането на няколко клавиша. Можете да започнете като запишете няколко прости утвърдителни израза, след което да използвате синхронизатора, за да комбинирате този запис с честотата на мозъчните вълни, която сте избрали. Тези записи могат да бъдат запазени като файлове <.wav> или <.mp3> на компютъра и можете да ги прослушвате преди лягане за сън или в комбинация с метода „Събуждане, ставане и обратно в леглото” за получаване на оптимални резултати. Така например, аз имам един файл с вградени Алфа и Тета честоти, където повтарям многократно: „Следващия път, когато сънувам, ще разбера, че сънувам”. Пускането на този запис, докато се унасям в сън, увеличава вероятността да осъзная следващия си сън.

Също така, CoolEdit™ има функция, която ви позволява да генерирате тонове. Тези тонове могат да бъдат използвани за създаване на всякакви бинаурални честоти или комбинация от тях, каквато пожелаете. Генерираните тонове могат да се наслагват, за да създадат сложни комбинации. На моя уебсайт ще намерите много повече информация относно CoolEdit™, както и подробни инструкции за създаване на бинаурални честотни ритми. Може даже и да свалите някои примерни <.wav> файлове, които съм изработил с помощта на CoolEdit™.  Вижте също така моя уебсайт < Bird’s Lucid Dreaming Website>.

И така, ние притежаваме знанията, а сега имаме и инструментите, и е чудесно това, че те са усъвършенствани и даже безплатни! Може да ги използвате като инструменти за хипноза, за релаксация, за целите на саморефлексията и за творческо решаване на проблеми, както и за генериране на променени състояния на съзнанието, подобно на една дрънкалка на съвременен шаман. Тези инструменти могат да ви помогнат да поддържате будно съзнанието си по време на хипнагогичното си състояние, в периода на границата между бодърстването и съня. Времето, прекарано в тази „гранична зона”, е време, което си заслужава. Когато осъзнавате напълно целия процес на заспиване, това укрепва вашето осъзнато сънуване и както вече споменахме, това хипнагогично състояние ви позволява да се възползвате от своите творчески способности, въображение и да решавате трудни за будното ви състояние проблеми. Препоръчвам ви силно да прочетете повече по въпроса за мозъчните вълни, както и за предимствата на синхронизирането на мозъчните полукълба. Задълбоченото познаване на тези въпроси и прилагането на съответните понятия в ежедневната ви практика ще засили невероятно вашето съзнание, умствените ви способности и също така ще оптимизира вашия напредък в будното сънуване.

В последно време работих върху създаването на специализирана програма за предизвикване на осъзнати сънища, както и на преживявания извън тялото, с помощта на синхронизиращи мозъчни вълни. В резултат на моите експерименти с CoolEdit™ придобих значителни умения в създаването на бинаурални ритми и съм идеалното лице за експерименти, тъй като ги слушам почти всяка нощ. Събрал съм всички файлове, които работят при мен, и съм ги комбинирал в една последователност за предизвикване на състояния на транс. До момента съм създал две серии – една за предизвикване на осъзнати сънища и една, фокусирана върху предизвикване на преживявания извън тялото. Ние ще разгледаме приликите и отликите между осъзнатото сънуване и преживяванията извън тялото в един от следващите раздели. Постигнах добри резултати във включването на тези насочени аудио пътешествия в моята практика на осъзнато сънуване. Те ми служат като инструменти в предизвикването на не-физически преживявания. Някои записи са предназначени да се повтарят през цялата нощ, така че да влияят върху съня и да предизвикват осъзнати сънища. По отношение на осъзнатите сънища и преживяванията извън тялото аз винаги съм бил твърдо убеден в това, че трябва да ги предизвиквам при всяка възможност и мисля, че тези Brainwave Mind Voyages (Пътешествия на ума чрез мозъчни вълни), които съм разработил, са определено скок в правилната посока.

В момента разработвам комплект от компакт дискове като допълнение към първите два. Те ще бъдат първите от една серия, свързана с прилагането на клиничен хипнотерапевтичен подход. Ако ви интересува повече информация относно тези помагала, може да посетите моя уебсайт –

http://www.brainwave-entrainment.com/About_Marc_VanDeKeere_CHt.htm .